Bältesstolar & bälteskuddar 15-36 kg

Här har vi saker för de stora barnen. Det är en milstolpe i varje barns liv att byta från bilbarnstol till bälteskudde eller bältesstol. En indikator på att barnet känner sig stor. På Lekmer.se har vi ett stort utbud av varianter på både bälteskuddar och bältesstolar. Coola tryck, Fix-varianter (Fix är för bältesstolen vad Isofix är för barnstolen), ett hav av olika färger att välja på och allt från kända leverantörer som Concord, Cybex, Maxi-Cosi, Graco, BeSafe, Britax och Kids Embrace.

Detta är en produkt som du med fördel beställer tillsammans med den som ska sitta på stolen eller kudden.

En framåtvänd bälteskudde eller bältesstol används från att barnet är fyra år gammalt. Vikten ska ligga mellan 15 och 36 kg när du använder en bältesstol eller kudde.

Det finns olika modeller som varierar dels i pris men även i komfort. Billiga modeller är ofta lite hårdare att sitta på och många modeller går inte att luta i viloläge, vilket är obekvämt speciellt under längre resor. Lite dyrare modeller har ofta stoppad klädsel och går att luta viloläge.

Den viktigaste skillnaden mellan en billigare och dyrare modell är att en dyrare modell har bättre skydd. De har ofta ett mer utvecklat sidoskydd för huvudet och övre delen av torso. Om du åker mycket bil är det värt att investera i den dyrare modellen för att ge barnet maximal komfort. Fundera även över säkerhetsaspekten och hur stolen fästs. Montering av barnstolar kan fästas med isofix i bilens fram- eller baksäte. Välj en bältesstol om bilen saknar bra nackskydd.

En bältesstol kan användas i cirka 10 år, sedan är det dags att köpa en ny. En bilbältesstol eller kudde kan användas tills barnet har en ålder på cirka 10–12 år, därefter går det utmärkt för barnet att åka enbart med trepunktsbälte och utan andra hjälpmedel.

Sida 1 / 2

Bältesstolar & bälteskuddar 15-36 kg Online

När du reser med barn är säkerheten det allra viktigaste. På Lekmer hittar du självklart bara bältesstolar och bälteskuddar som är godkända och säkra att använda. En bältesstol eller bälteskudde är lämpligt för barn över 4 år (från cirka 15 kg), men vi rekommenderar att barnet åker bakåtvänt längre om det är möjligt. Oftast kan bältesstolen ses som ett bättre alternativ då den gör så att barnet kommer upp en bit i sätet och ger bättre stöd för kropp och huvud. Bältesstolen är också försedd med en bältesstyrare som gör att bilens bälte alltid ligger i rätt höjd på barnets axel. De flesta bälteskuddarna är just bara en kudde som gör att barnet kommer upp lite i sätet men som inte reglerar höjden på bilens bälte. En bälteskudde är däremot perfekt som komplement eller för att ta med sig på resan.  

Vi erbjuder bältesstolar och bälteskuddar i en mängd olika färger och utföranden. Populära varumärken är till exempel Concord, Cybex, Maxi-Cosi, Graco, BeSafe, Britax och Kids Embrace.

Spänna fast bältesstol eller bälteskudde

Eftersom bältestolar och bälteskuddar är framåtvända skydd behöver de inte heller monteras på samma sätt som de bakåtvända skydden. De spänns fast med bilens trepunktsbälte, som anpassas till barnets kropp med hjälp av stolen eller kudden. I vissa fall kan man även fästa bältesstolen i bilens ISOFIX-fästen men som då endast kallas för FIX. Detta gör att bältesstolen sitter lite stadigare i sätet. VIKTIGT! Tänk alltid på att ha bältestolarna eller bilkuddarna fastspända då barnet inte sitter i bilen. På så sätt så har man inga lösa föremål som kan orsaka extra skador om olyckan skulle vara framme.

Tänk på att om bältet placeras fel kan skyddet vid en kollision bli betydligt sämre. Kontrollera att bältet sträcks korrekt – nära halsen, över bröstbenet och ner över låren (inte över magen). Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd ger det. Vanliga misstag är t.ex. att bältet dras över hornen istället för under eller att bältet placeras under armen istället för på axeln. En viktig sak att tänka på är också att barn som är kortare än 140 cm inte får placeras på en plats med aktiv krockkudde i passagerarsätet.