Cyklar & cykeltillbehör

Sida 1 / 1

Cykel för barn

Att lära sig cykla är en milstolpe i allas liv. De flesta av oss minns säkert när vår mamma eller pappa till slut släppte taget om pakethållaren och vi på egen hand svischade ut i världen. Frågan är om det finns någon större frihetskänsla i ett barns uppväxt samtidigt som att lära ett barn att cykla kan vara en minst lika stark upplevelse för föräldern.

På denna sida hittar du cyklar i olika färger och med olika motiv från bland annat filmer och barnserier som Monster High, Disney Bilar, Disney Prinsessor, Spindelmannen och omåttligt populära Frost. Alla cyklar i storleken 12” levereras med stödhjul och så även de flesta av våra 16”. Dessa går självklart att montera av när barnet lärt sig cykla på egen hand.


Viktigt att välja rätt storlek på barncykeln

Det viktigaste av allt när man köper en barncykel är att cykeln är i rätt storlek för barnet som skall använda den. Köp inte en cykel som ditt barn ska växa i, utan köp en som ditt barn ska växa med och ur. Självklart ska barnet kunna använda cykeln under en resonabel tidsperiod, men det viktigaste av allt är att den fungerar just nu. Cykeln ska inte vara för stor av den anledningen att barns koordinationsförmåga inte är fullt utvecklad och det blir svårare för barnet att hålla balansen och får sämre kontroll över styrningen. En cykels storlek visas i tum, det vill säga dimensionen på hjulen och skrivs ut som ”. På lekmer.se kan du köpa barncyklar i tre olika storlekar, 12”, 16” respektive 20”.

Nedan kan ni se några generella storleksrekommendationer:
12” passar barn mellan ca 90-105cm (3-5 år)
16” passar barn mellan ca 100-120cm (4-7 år)
20” passar barn mellan ca 115-140cm (6-10år)


Saker att tänka på

När barnet sitter på sadeln ska han eller hon kunna sätta i båda fötterna i marken. Om barnet måste luta sig ner åt ena sidan för att nå marken med en fot är cykeln för stor eller sadeln behöver sänkas. Når barnet inte ner ordentligt blir det svårare att hålla balansen och det blir mycket svårare för barnet att kunna stanna på ett säkert sätt.
Små barn är generellt sett inte så starka i händerna så det är svårt för dem att bromsa med en handbroms. Det tar dessutom längre tid för dem att lära sig den bromstekniken så välj därför en barncykel som även har fotbroms. För säkerhetens skull.

Breda däck ger något bättre balans och rullar inte lika fort som smala däck. Se till att däcken är väl pumpade så rullar cykeln bättre och risken för punktering är mindre. Ett relativt rakt styre ger bästa säkerhet. Barnet ska inte behöva ligga över cykelramen och luta sig allt för mycket framåt för att kunna nå styret. När styret vrids i 90 grader ska det riktas mot sadeln och ditt barns ben och inte mot ansiktet eller magen. Då är styret för högt för ditt barn. Ditt barn ska även kunna vrida styret 45 grader utan att behöva släppa någon av händerna.

Lär barnet att undvika att hänga exempelvis väskor på styret eftersom det kan bli riktigt farligt. Balansen blir betydligt sämre, det blir svårt att svänga och om väskan åker in i framhjulet är kraschen ett faktum. En cykelkorg kan därför vara ett bra tillbehör att köpa till om det inte följer med den cykel ni köper. Perfekt att lägga vattenflaskan i, den lilla väskan eller hinken och spaden som ska med till lekparken.

Sist men inte minst, glöm inte hjälmen! Det är lag på att barn upp till 15 år skall bära hjälm när de cyklar och hjälmen bör ha grönt spänne. Det gröna spännet löser ut om barnet skulle fastna i något och är därför det säkraste alternativet för ditt barn.